dinsdag 12 augustus 2014

Nationaalpark Dwingelerveld

Vandaag gewandeld rondom en over het Dwingelerveld één van de Nationale Parken in Drenthe en verdorie wat is het daar mooi. De verwachting was niet geweldig, maar goed het was even droog. Helaas duurde het niet lang en begon het te regenen. Niet zomaar, maar regen met een hoofdletter R en niet zomaar een buitje, nee 1tje van 7 kilometer. Weet je wat ik het minste van wandelen vind, is het stappen in de regen, ook nu. Maar goed na regen komt zonneschijn en gelukkig waren het de eerste kilometers en de warmte van de zonnestralen vergaten we het snel, tot de volgende korte bui.We hadden koffiepauze op de kindvriendelijke Camping Meistershof in Dwingeloo, Drenthe. Wat voor ons een gelukje was, dat we koffie konden scoren en weer wat warmte naar binnen gieten. Ook een mooi moment namelijk op 10 kilometer (1/3 van de route). Wat weer mooi. Nog mooier was dat het ondertussen droog was geworden.
We verlaten de wegen door het boerenlandschap en gaan de bossen en de heide over tot vlak voor Dwingeloo. Ik zeg het wel vaker maar was is Drenthe toch mooi. Ook het gebied aansluitend op de Dwingelerveld. We hebben hier wel vaker gelopen, maar dit was over het algemeen nieuw. Kleine bospaden (de backroads) voor bos afgewisseld met vlaktes voor de groot grazers. Het ene moment nog mooier dan het andere. Licht glooiend, maar voor de afwisseling erg boeiend. Dan kom je opeens bij de Zonnetij paarden, camping, huisjes en koffie. Het is echt waar op 2/3 van de route. Dus komt dat ff mooi uit. Dus koffie, maar geen overheerlijke zelfgemaakte appelgebak. Ze hadden niet op ons gerekend, dus moesten we het doen met koffie en een schaaltje M&M's. Nou is dat niet even een mooi gebaar. Koffie was goed en broodje erbij en dan de laatste 10 kilometer die uiteindelijk wel 33 bleek te zijn. De route is 31 kilometer, maar door het 'fout' lopen hebben we uiteindelijk 33 gelopen. Voor het gevoel is het goed voor Henk en Frits, want die gaan naar West Vlaanderen komende week om daar de 4daagse van de IJzer te lopen.

Tja het laatste deel was echt prachtig want dan komen we uiteindelijk bij het Dwingelerveld lang en wat een prachtig mooi weids uitzicht. De schotel, de voormalige heide velden en fantastische wolkenpartijen die het gebied bedekte. Mooi en de stemming zit er nog goed in. Ook als het stiekem aan blijkt dat we verder dan de 31 kilometer komen. Maar niemand klacht en we keuvelen rustig verder over de goede voorbereiding, de madammekes komende week en dat het hopelijk goed wandelweer wordt. Belangrijk is de wetenschap dat een 30+ route geen problemen levert.. De mannen hebben genoeg kilometers in de benen en ervaring met een 4daagse.
We drinken nog wat op het verwarmde terras op de Brink in Dwingeloo en tuffen naar huis. Ik wens de mannen veel succes en ik zal ze zeker volgen. Morgen loop ik met Menno een route over het Hijkerveld vanuit huis en ben heb er zin in, want ik weet dat het een mooie route is. Dus tot morgen :)
























Geen opmerkingen:

Een reactie posten