zondag 8 juli 2012

Klaverbladtocht te Uffelte

8 juli 2012 is volgens de weerberichten vooraf niet zo'n geweldige dag wat het weer aangaat. Ik heb voor de zekerheid op zaterdag een mailtje gestuurd of het bekend was dat het weer wat minder kan zijn tijdens het wandelen. Nou ja dat was geen probleem, alleen het werd uitgelegd dat ik geen zin had aan het wandelen. Nou ja zeg, ik kom met het voorstel om deze tocht te lopen en dan zelf er voor weglopen. Maar goed om 8:30 waren ze hier om mij op te pikken en gaan we naar Uffelte. Nadat we ons hadden ingeschreven gingen we op pad. Wij denken dat je zelf mag kiezen, welke route je wilt lopen maar niets is minder waar. Wij hadden ingezet op de rode en de blauwe, maar we begonnen met de gele en bij terugkomst bij de basis kregen we de blauwe route mee. Nou ik kan je melden dat beide routes erg leuk waren. De gele route dus ook, maar niet onze keuze. Maar goed dat je niet altijd zelf moet kiezen, want dan mis je achteraf de mooie stukken. We steken de Drentsche Hoofdvaart over en lopen richting Rhebruggen, maar als we goed de "oude vaart" zijn overgegaan slaan we rechtsaf en lopen richting Havelte. In de weilanden meeuwen, maar ook veel Ooievaren. Als je in Meppel werkt is het niet meer bijzonder, maar anders wel kan in me zo voorstellen.
Het lopen gaat goed en al genietend van het mooie weer stappen we er vrolijk op los. Uiteraard met verhalen over de Mesa en dat het jammer is dat ik niet de Mesa heb gelopen. Klopt ook wel, maar goed er komt nog wel een andere keer. Ook vanzelfsprekend de opmerkingen dat ik de Mesa ook wel had kunnen lopen, maar goed het zij zo. Voor vandaag loopt het lekker en ik hoor graag de verhalen aan en soms ook de minder leuke dingen, maar ben nieuwsgierig naar de zus van de zussen. Hopelijk loopt ze ook de IJzer mee en dan maar hopen dat je even achter haar loopt ;).
Voor we het weten gaan we de "Oude vaart" weer over en kort daarop op de Drentsche Hoofdvaart. We komen niet echt de kern van Havelte in, maar laten Havelte feitelijk links liggen. Bij de kerk is de stempelpost, waar we ook kaas, wortel of komkommerschijfjes kunnen eten. Nou ja de schijfjes waren zo groot als sjoelstenen en vielen er lekker in. Stempeltjes gescoord en verder stappen naar de start en finish om daar de volgende routebeschrijving te krijgen. We lopen overigens meer over bospaden en de omgeving is nog steeds erg mooi. Deze omloop hebben we het niet gezegd, maar wat wonen we toch in een mooie provincie. Dat mag gezegd worden.
Een dikke kilometer voor het einde van de gele route begint het stevig te regenen. Regenkleding aan gewoon verder, schuilen helpt niet want daarvoor zijn de buien te heftig. Nat komen we bij het startpunt van de 2e route en benieuwd welke route we nu mogen lopen. Zoals gezegd de blauwe route en vooraf ook een keuze van ons. Een ruim rondje Holtinge zou je het kunnen noemen. We vertrekken met regen, maar na een dik halfuur is het ook alweer droog en doe ik de regenjas weer uit. Rechte wegen door het bos en ook hier is het mooi, niet vreemd natuurlijk want we lopen door de mooiste provincie van ons land :). Het Drenthe pad loopt hier ook langs en als we weer een keer een stuk hiervan gaan lopen zullen we ongeveer hier uitkomen. Op dit moment zijn we in Ruinen, maar goed dat zien we wel een keer hoe dat uitpakt. Oh had ik het al gemeld, dat de Mesa dit jaar erg mooi was? Nou ik kan je melden dat de Mesa erg leuk is om te lopen. Oh Frits heel attent heeft voor Henri nog een folder over de  IJzer meegenomen, zodat hij het na kan lezen hoe mooi die is.
De klaverbladtocht van Uffelte daar gaat het nu over, smalle bospaden en af en toe flink bukken (voor Henk iets meer dan Frits en mij) maar flink sluip door "kruip" door. Midden in het bos vinden we de mannen van de stempelpost. Bankje met 2 kussentjes, campingtafeltje met de wortels en sjoelschijven, maar de kaassbrokken in de koelboxje. Stempel gescoord, kaas en een schijf, drinken hadden we nog dus stappen we verder. Het begint weer te druppelen en vervolgens echt regen. Toch de regenjas aan en e laatste 4 kilometer in de regen. Tja het kan verkeren zeggen ze dan en echt ook al valt het meeste naast, maar van de rest word je echt wel nat. So what erg storend is het nu ook weer niet. Het is echter wel heel erg rustig alsof het lijkt dat een hele "bult" mensen toch niet verder de tocht hebben aangedurft door de regen. Ik ben wel blij dat we verder zijn gegaan omdat het toch erg mooi is. De laatste kilometers lopen we door het open veld en ondanks de regen zit de moet er goed in, maar komt omdat de zus van de zussen aan de orde komt. Was het maar vast de IJzer kan nauwelijks wachten, maar stemming is goed.
Tja nu komt een pijnlijk onderwerp. Wij melden ons af en krijgen klaverblad in een flesje mee. Leuk idee en ben er blij mee, ondanks dat ik er genoeg van in mijn grasveld. Het gebaar daar gaat het om. Maar er is geen tijd om af te sluiten met een sportdrankje omdat Henk geen ruzie wil met zijn dochter. Of was het anders dat hij toch zelf snel naar zijn jarige kleinzoon wil feliciteren. Nou je moet het zelf maar invullen. We hebben lekker gestapt, het was gezellig en daar gaat het om. Lekker op tijd weer thuis. Maar goed door die verjaardag komen die foto's van Henk wat later, maar zodra ik die heb worden ze toegevoegd.
Volgend jaar weer en dan zien of we dan de andere 2 routes kunnen lopen.

1 opmerking:

  1. klaverblad route gelopen gele route gelukkig hadden we een kaart uitgeprint want aangekomen in uffelte geen enkele aanwijzing of wat ook gevonden ook geen gele paaltjes of wat ook echt daar kan toch wel eens wat aangedaan worden ?

    BeantwoordenVerwijderen