donderdag 9 mei 2013

DW4D dag 1

9 mei en de Zottestappers zijn weer op pad om de 25ste DW4D.nl te stappen. Henk (5), Frits (3) en ik (Luuk) verzamelen ons bij Frits zu hause en gaan in de auto van Henk verder. Even voor 8 zijn we er en ik ga me snel ff aanmelden en een stempelkaart halen. Henk gaat een code scoren voor de gratis App en Frits organiseert de koffie. Mooi verdeeld en 8:15 gaan we op pad. Het is nog waar bewolkt er constant dreiging dat het gaat regenen. Nou ja de druppels die gevallen zijn mag je nauwelijks regen noemen. Dat viel onderweg richting Kibbelveen, wat wel een beetje jammer was dat we steeds langs de weg liepen. Gelukkig bij boerderij nummer 3a liepen we via een pad richting een bosje waar we een randje van meepikten. De banken waren op dat moment het gespreksstof, nou ja dat was ff lekker van je afpraten. Niet dat het helpt, maar toch even lekker mopperen.
Voor we er erg in hebben komen we bij de eerste stempelpost namelijk "de Brabander, Kibbelveen" vlakbij Schoonoord. Het is nog wat te vroeg voor wat koffie en wij volgens ons pad langs de post richting het bosje en op het fietspad links. Wij gaan later rechts het bos in en nu lopen de 30 en 40 km nog samen op. We kronkelen via smalle weggetjes en fietspaden naar Sleen en dat is een leuk dorpje. Het Pieterpad loopt hier ook langs en vroeger heb ik daar bij de corporatie nog jaarrekeningen gemaakt. Leuke herinnering. We moeten ons stempeltje halen bij De happerij de Linde. Nu is het wel tijd voor koffie en we zitten heerlijk in het zonnetje. Ook even tijd om de jas uit te doen want de zon is nu wel volop aanwezig. We hebben volgens kaartje er 16,9 km, maar mijn app "My track" geeft meer aan, maar we zijn in iedere geval op de helft.
Met een grote boog lopen we om Sleen heen en maken als het ware een half rondje om de kerk. Mooi gebied daar hoor en het is echt genieten, het bloeit er mooi en ook mooi weids. De 40km maakt een extra lus en slaan links af. We komen door Diphoorn:
Diphoorn is van oorsprong een boerennederzetting die ligt op een hoge zandrug naast de Slenerstroom. Een aantal boerderijen in Diphoorn hebben agrarische bestemming, de meeste hebben inmiddels een woonbestemming. Voor voorzieningen zijn de ongeveer 75 Diphoorners aangewezen op Sleen.
Leuk dorpje waar je eigenlijk nooit komt, maar goed toch leuk om te weten. In Noord Sleen komt de 20km route erbij en dan zal het een stuk drukker worden. Bij Cafe Restaurant Wielens is een stempelpost en daar nemen we 2 mosterdsoep en een koffie. Volgens de informatie zitten we op 21,6 en mijn HTC geeft 24,6 aan. Dit komt ook beter overeen met de tijd, maar ach wat kan het schelen. De soep is lekker en de koffie denk ik ook, want ik heb Frits niet horen klagen en als het hem niet aanstaat laat hij het echt wel weten. We kletsen ff gezellig met de tafelgenoot en een leuke ontmoeting weer.
Van Noord Sleen naar 't Haantje en dan door naar Odoorn. Lange rechte stukken maar de wegen liggen in een mooi pittoresk gebied wat voor mij toch wat onbekend is. Wel van gehoord, maar onbekend en nu laten we ons spoor achter. In 't Haantje loopt een lange rechte weg die uiteindelijk uitkomt bij de stempelpost (niet lachen) in 't Sok nou ja place to be. Het ziet er wel gezellig uit. De afstanden lopen nog steeds niet gelijk boekje 25,8 en HTC 28,8. Het terras zit vol maar we besluiten sowieso door te lopen naar de finish.  Zo'n 5 kilometer nog te gaan en als we de viaduct over N34 oversteken begint het te waaien. Haar helemaal in de war en juist op dat stuk weg staat een fotograaf, slechte timing dus. Henk neemt het briefje mee en door de velden vervolgd ons pad. Odoorn komt in zicht en de feesttent ook. De finish stempel betekent dat we een biertje verdiend hebben. Het chantiekoor doet zijn best en wij toosten op een geslaagde tocht. Morgen weer en wie weet zit er dan weer verschil in de afstand. Boekje 30,7 en My track 33,7.