zondag 5 mei 2013

Stappen in Friesland

5 mei heerlijk het vrije gevoel van het stappen in de natuur. Samen met Menno en Henk en dit keer in de buurt van Heerenveen en vertrek is vanaf de parkeerplaats bij het museum Belvedere in Heerenveen. Eerste stuk gaat richting de dorpjes de Knipe en Langezwaag. Het was prachtig weer en de wind was gunstig, want geen storende geluiden vanaf de snelweg. Na zo'n 8 kilometer vinden we een bank en zitten heerlijk in de zon een broodje te eten. Schaapjes aan de overkant geven toch weer het gevoel dat we in Drenthe zijn, maar niets is minder waar. Het weidse vlak landschap heeft ook wel wat, vooral als het weer wat beter is. Heel wat anders dan een bos, dus voor de afwisseling is het zeker geslaagd.
Na het broodje gaan we verder en stappen door naar Jonkerslaan, Bontebok en naar Nieuwehorne. Er zijn ook Friesche namen voor, maar dat moet je zelf maar opzoeken. Het wordt wat drukker op de fietspaden, maar niet echt hinder. Het mooie weer maakt natuurlijk dat iedereen buiten wil zijn en gelijk hebben ze. We komen op de plaats waar we de vorige keer een bord naar een theehuis zagen. Dat was erg geslaagd toen, maar nu staat er geen bord. Even een Friese fietser vragen of het theehuis er nog staat en dat blijkt van wel. We lopen toch maar ff heen om te kijken of we koffie kunnen scoren. Gelukkig theehuis staat er nog en ook open. De bediening is heel hartelijk en nog steeds zo goed als de vorig keer. Hieronder een stukje tekst van de site van de "Liefhebberij de Hooiberg"

Daar waar de beukenblaadjes ritselen aan de bomen, de vogels al tjilpend hun nest bouwen boven je hoofd, en het water zachtjes aan de praam voorbij krabbelt, daar……in het Friesche plaatsje Katlijk is sinds 1999 Liefhebberij de Hooiberg gevestigd.
Een klein paradijs voor de liefhebbers van rust, ouderwetste gastvrijheid en eenvoud. De geur van versgemalen koffie en een heerlijk stuk Bourgondische appeltaart met slagroom.
Deze unieke "'natuur- huiskamer" is door eigenaresse Edmee Schepens ondergebracht in een 12 m2 grote Hooiberg. Laat u verrassen door de bijzondere sfeer van deze uitspanning.

Het is heerlijk daar en echt een klein paradijsje, we zijn blij dat we er even heen gelopen zijn. Zeker een aanrader als je daar in de buurt bent. We stappen terug en volgens ons pad door het Oranjewoud terug naar het museum. Een fietspad aan de rand slingert door het bos en ook het laatste stuk is erg mooi. Als we het bos uitkomen zien we het museum al staan en zit er bijna weer een geslaagde omloop erop. Ik ben weer behoorlijk verkleurd in het gezicht, misschien wat verbrand, maar maakt niet uit. Het was weer prachtig en de DW4D van Odoorn, kom maar op we zijn er klaar voor. Aanstaande donderdag tot en met zondag per dag 30 kilometer ter voorbereiding op de Mesa eind juni. Of doen we gewoon omdat wandelen leuk is om te doen, voor mij het laatste :) 23 kilometer vandaag en ruim voor donker thuis. Bij Henk nog een biertje en dan naar huis.