zaterdag 1 juni 2013

Pieter Stuyvesant Kuiertocht 2013

1 juni 2013 rijden Henk en ik (Luuk) naar Noordwolde om de Pieter Stuyvesant Kuiertocht 2013 versie te stappen. We hebben er wel zin in en ruim op tijd komen we daar in de feesttent aan. We laten onze eTicket scannen en krijgen de stempelkaart voor onderweg. Henk scoort de koffie en ik ga opzoek naar twee stoelen. Het weer is niet echt lekker, maar het is droog. Onze starttijd zou 9:00 uur zijn, maar we hebben de koffie op en sluiten aan bij de 8:45 groep en gaan op pad. Het loopt lekker door en je verneemt nauwelijks dat er ruim 3000 stappers aan de tocht meedoen.
Zaterdag 1 juni is het zover. Dan starten ruim 3000 wandelaars voor de zesde editie van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht. De organisatie krijgt diverse verzoeken van deelnemers om de route alvast bekend te maken, zodat publiek en ‘verzorgers’ een plek kunnen kiezen om de wandelaars aan te moedigen of van verse drankjes en eten te voorzien.

We lopen door Noordwolde al kletsend over werk en de vervelende situatie die ontstaat, gaan we naar de eerste stempelpost in Oosterstreek. De eerste afwijking hebben we alweer te pakken, want de organisatie geeft 6,5 km aan en GPS geeft iets meer aan, namelijk 7,2. Niets aan de hand we zijn goed bezig want het tempo ligt 6 km per uur. Het landschap is afwissend, bossen, weidelandschap en dat maakt het leuk. Nog even aanzetten en dan zijn we al op 8,5 / 9,6 km. We lopen door Boijl richting Zandhuizen. Onderweg hebben we wat dansgroepen gezien, een gitarist die zijn gitaar aan het stemmen was (zo leek het). Al met al leuk om het onderweg zo mee te maken. We lopen nog steeds het zelfde tempo en het gaat erg gemakkelijk. Kennelijk raken we gewend om 30+ te wandelen, maar er is ook genoeg te kletsen. Henk gaat zijn huis te koop aanbieden en vertelt over hoe de makelaar het wil aanpakken, maar ook over het advies van de styliste. Een heel gedoe, maar voor we het weten zijn we alweer in Zandhuizen bij de 4e stempelpost. We gaan even pauze houden en horen de zeemannen uit Wolvega ach best gezellig. Geeft ons tijd voor koffie, een broodje en berichten te checken. De km stand is nu 15 / 15 dat lijkt dus goed te komen. Het is nog steeds wat vochtig in de lucht. Geen regen maar veel vocht, ach ben toch al nat. Het tempo ligt nog steeds op 6 km per uur. Het koor heeft er zin in en begint een nieuwe een Duitse 'slager' als wij besluiten verder te gaan. We gaan op pad naar de Hoeve wat ongeveer 7 km lopen is. Frits is er niet bij, dus kunnen we eens lekker kletsen over die 'ouwe' die nu op fiets zit en de compestela de santiago op zijn fietsie doet samen met een vriendin en de partners in de volgauto met caravan. Something completely different. Goed het is een bijzondere man en je kunt hem er best bij hebben. Let wel doordat hij nu fiets, ga ik Henk gezelschap houden bij de Mesa eind juni, maar goed eerst nog een kleine hoogte stage volgend weekend in Duitsland. Daar in mijn uppie een route van 40km lopen, vrijdag heen en zondagavond terug eens kijken hoe dat is. Daarna helemaal klaar voor de Mesa.
De Hoeve lopen we in en ik herken het voetbalveld van 4 jaar geleden. Het gebouw is gemoderniseerd en ziet er strak uit. De km's wijken weer af, namelijk organisatie zit op 22km en GPS geeft 24 en een beetje aan. Het is er vrij druk en daarom besluiten we verder te gaan naar de volgende stempelpost en daar een broodje en koffie te scoren. We lopen nog steeds 6km per uur en dit keer erg constant. De Mesa wandelen is helemaal niet zwaar probeert Henk mij wijs te maken. Nou ja misschien een beetje, maar hij is zeker veel mooier dan de IJzer. Ik ga het ervaren en laat het allemaal maar over me heen komen. Ik heb me aangemeld en ga de Mesa lopen.
Al dat geklets over de Mesa en de IJzer brengt ons toch weer bij de volgende stempelpost. Het verschil van 2 km blijft, want ook in Vinkega ligt ik voor op de organisatie en qua loopduur klopt het aardig. Alles in control zullen we maar zeggen. In Vinkega speelt Mister Sunlight de muziek en moet zeggen dat het heel erg goed klinkt. We gaan voor de laatste 5 kilometer en zijn beide erg eens dat de organisatie erg goed is en veel vrijwilligers zijn ingezet. Ook de route is erg mooi, helaas van het weer, want een beetje zon zou het helemaal perfect gemaakt hebben. Door het bos gaat het pad wat voor ons ligt en ineens lopen we in een toneelstukje met een veldwachter en een zwerver. Grappig om te zien, dergelijke ontmoetingen zomaar ergens maakt deze kuiertocht ook erg leuk.
De finish komt in zicht en we herinneren ons hoe moeizaam het 4 jaar geleden ging, maar vooral concluderen we dat het vandaag wel lekker liep. Totaal 35,07 km in 6km per uur gedaan, nou daar proosten we maar op.