dinsdag 8 oktober 2013

Met Jacob een rondje Bakkeveen

8 oktober 2013 heb ik samen met Jacob in Bakkeveen een prachtige wandeling gedaan van bijna 21 kilometer. Eerst een bakkie koffie en dan op pad door een echt prachtig gebied rondom Bakkeveen. Terecht een stukje Drenthe in Friesland of zoals op bakkeveen.nl "een bijzonder stukje Friesland.
Eerst door de bebouwing, maar algauw lieten we dat achter ons en gaan over de Bakkeveensevaart richting de Bakkeveenseduinen.
Als we door het gebied lopen vertelt Jacob aan één stuk door als een gids die meer info over het gebied waar we op dat moment wandelen. Komen we een bos tegen dan noemt hij dat de bomen destijds gekapt werden en verkocht aan de mijnen als brandhout. De rijke heren van destijds hebben daar flink aan verdient, maar bij het wegvallen van de mijnen, is de handel helemaal ingezakt. Natuurbeheerders ook in vroeger tijden zagen gelukkig het nut en belang van in, waardoor wij nu kunnen genieten van dit stuk rondom Bakkeveen.
De geschiedenis les over de cultuur stop niet en docent Jacob gaat gewoon door. Het gebied heet  "het Mandeveld" of op zijn Fries "it Mandefjild" en dit gebied bestaat uit verschillende sub-gebiedjes.
informatie Mandefjild
Het natuurgebied wordt beheerd door It Fryske Gea en door Staatsbosbeheer. Het ligt ten Noordoosten van Bakkeveen op de grens van Drenthe en Friesland. Er is toegang via verschillende punten. Er zijn verschillende routes die gemakkelijk met elkaar te combineren zijn zodat men zowel op zondagmiddag even de benen strekken kan alswel een zwerftocht van een dag kan maken. Doe dit dan vroeg of op een doordeweekse dag want het gebied is erg populair.
Het gebied is vrij toegankelijk via wandel- en fietspaden. Er zijn verspreid over het gebied bankjes en picknicktafels. Zie ook
http://www.natuurlijkwandelen.nl/mandefjild/info.html 
Via het 3 provinciën punt lopen langs de oude karresporen van Bommen Berend naar de ijstijd waar Jacob uitleg geeft over een Pingo. Wie hem kent weet hoe boeiend hij dat kan en ik luister geboeid naar zijn verhaal. Pingo oeps Pingo ruïne staat uit de ijstijd en nog steeds zichtbaar.

Een pingo (Inuktitut voor kleine heuvel) is een bolvormige heuvel die ontstaat in een gebied met permafrost waar door het uitzetten van bevroren / bevriezend grondwater (hydrostatische druk) een laag bevroren grond wordt opgetild.

Even later komen we de schapen op ons pad tegen en Jacob heeft weer zijn verhaal hoe de zandpaden voor de dorpen richting de heidevelden zijn ontstaan. Zo gaat het de hele weg maar door en ik probeer het te onthouden, maar gelukkig heb ik google om de informatie nog eens op te zoeken en na te lezen. Maar voor onderweg is het erg boeiend en dan lopen we weer Bakkeveen in. We komen weer over de Bakkeveensevaart en zien de Slotplaats. Vanaf de Slotplaats was vroeger (heel vroeger) de Martinitoren te zien, maar door de herinrichting en de hoogte van de bomen niet meer. Ik heb niet echt gekeken of het lukt, maar geloof Jacob op zijn woord.
In het bos vertelt hij over de Rabat bosbouw, dat zijn de greppels om droge stukken te krijgen waar de bomen kunnen groeien. Maar als we even verder op zijn krijgen we het over de lokale toerisme, het zwembad en het fietspad waarover hij gaat als hij naar zijn werk fietst. Maar ook nog bijzondere plekjes in het bos, bijzonder plantje en zo doorkruizen we het mooie gevarieerde landschap.
Dan is er nog 1 punt wat Jacob me  tijdens deze verkenning wil laten zien en dat is het Poepekrûs van Bakkeveen. Dit hoort bij de geschiedenis over de Hannekemaaiers waar afgelopen periode een groot project van was. Zelfs zo belangrijk dat de VPRO opnames heeft gemaakt.. Ook Jacob was hierbij betrokken en vertelt het vol trots, geeft me zelfs een hint om er foto van te maken. Gewoon stiekum en al te veel woorden, maar ik heb geen keuze zo duidelijk was het wel.
Het laatste stuk door het bos en we hebben 21 kilometer achter ons liggen. We drinken buiten op het terras nog even wat en genieten van de druiven uit eigen tuin. Ik dank hem voor de mooie wandeling en Zotterikken jullie hebben wat gemist. Prachtige landschap rondom Bakkeveen en met de uitleg Jacob erbij dubbel zo boeiend. Ik heb genoten.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten