donderdag 24 oktober 2013

Natuurgebied in de najaarszon

Vandaag 24 oktober 2013 samen met Henk de route Smilde, Diependal, Hijkerveld, Laaghalen Smilde gewandeld en door twee fantastische natuurgebieden. Het Diependal in de zon is een aanblik die zeer de moeite waard is. Tjonge de zon reflecterend in het water maakt het erg mooi samen met  de rust maakt het allemaal erg sprookjesachtig zo mooi. De voormalige vloeivelden omgetoverd tot een uniek vogelgebied voor de trekvogels en te broeden van verschillende vogelsoorten, maar vooral de futen. Aan de zuidkant is een tunnel van 160 meter lang en komt uit op een vogelspottoren. Wij zijn aan de noordkant en lopen door tot het hek wat ons op het Hijkerveld brengt. Naast het FochteloĆ«rveen is dit ook een stuk gebied in Drenthe waar ik graag ben. De rust die het gebied uitstraalt is zo uniek, dat je al fluisterend en voorzichtig via de paden het gebied doorkruist.

Na de ijstijd groeide er  overal in Drenthe bossen. De mens leefde van deze oerbossen door middel van de jacht en na de intrede van de landbouw moesten de bossen plaats maken voor akkers, graasgebieden en dorpen. Door het intensieve gebruik van de akkers  ontstonden er schrale en droge gronden die zich geleidelijk tot heidevelden ontwikkelden. Hijkerveld was vroeger een woongebied met een dorp en akkers. Er waren ommuurde akkers van 40 bij 40 meter. Deze worden de Celtic fields genoemd. De vroegere bewoners hebben allerlei sporen achter gelaten zoals grafheuvels en karrensporen die nog zichtbaar zijn in het natuurgebied Hijkerveld. Tegenwoordig behoort Hijkerveld tot een van de grootste heidevelden van Drenthe. Het landschap is aangewezen als natuurgebied en is in bescherming onder natuurbeschermer Drentsche Landschap. Geleidelijk mag Hijkerveld weer herstellen tot zijn originele vorm. het natuurgebied kan weer fungeren als belangrijke trekpleister voor bijzondere dieren en planten

Twee unieke gebieden naast elkaar en zo eenvoudig bereikbaar voor mij. De zon kleurt alles in mooi palet van herfsttinten op deze mooie dag eind oktober. We doen een broodje op een bankje langs het fietspad wat ons naar de Suermondsweg leidt. Het is erg rustig, maar goed een doordeweekse dag in Drenthe, ook al is het de najaarsvakantie, is gelukkig altijd rustig.
Via Laaghalen lopen we weer langzamerhand richting mijn huis en bij een picknickbank bij het Witterveld doen we een nog een broodje. Een schaap komt nieuwsgierig kijken wat we doen, maar wel aan de verkeerde kant van het hekwerk. Toch weer terug gedreven achter zijn hek en de doorgang iets geblokkeerd, zodat hij niet zomaar weer het fietspad opkomt. Eenmaal thuis doen we nog een bakkie en spreken we af voor de volgende keer. Waarschijnlijk wordt de vrijdag de vaste wandeldag en de dinsdag als extra of heel simpel 2 vaste dagen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten